donderdag 2 maart 2017

Zoveelste schoonmaakdag in Sainte-Anne

Vrijdag 24 februari: Met Annette en Frits naar de St-Anne, voor schoonmaken druipsteenwanden, en ik als fotograaf. Voor Frits een eerste maal in een grot na het zware ongeval, inmiddels 3 maanden geleden. Zoals steeds is de Sainte-Anne daar de ideale testgrot voor!

Afspraak om 14 u aan de grot. Omkleden in de ingang want het was regenachtig weer. Dan gauw naar achteren.
Eerst foto’s gaan maken in de Galerie du Laboratoire, die we enkele jaren geleden schoonmaakten. 
Verdorie wat ziet dit er toch goed uit nu. Amper voor te stellen dat heel deze galerij, over wel 50 m lengte, zwart was van het roet van duizenden carbuurvlammen.

Tijdens de schoonmaak in 2012 van de Galerie du Labo. Links is het roet al weggespoten; eronder zat een nooit vermoedde kleurenpracht.
Dezelfde plek anno 2017


Voor wie de historiek vergeten is: tijdens een solotrip in de Sainte-Anne, in 2012, stelde ik vast dat het roet zich gemakkelijk liet wegwassen. Een tweede experiment en enkele filmpjes volstonden om de Commission Protection te overtuigen en zodoende werd een heel weekend lang met de zware middelen (hogedrukreinigers) die Galerie du Labo schoongemaakt. Het resultaat was spectaculair.

Hier een link naar een van de filmpjes die alles op gang brachten:

Tijdens het UBS/VVS schoonmaakweekend in 2012.
Nadien heeft Avalon er nog vele malen op kleinere schaal schoongemaakt, en een restauratieproject gestart in de kleine "Salle des Graffitis".
Dat werd in deze artikels al eens verteld:


Terug naar vorige vrijdag dus. Na de Galerie du Labo, zijn we foto’s gaan maken in de “Salle des Graffitis”, waar we al enkele jaren een experiment hebben lopen om de gours weer actief te krijgen. Dit heeft voor de eerste 2 gours al een spectaculair resultaat tot gevolg: die zien al helemaal wit! De derde en grootste gour is nu 1/3 gevuld en zal waarschijnlijk slechts zeer uitzonderlijk vol komen. Jammer want deze is echt nog erg zwart. De 4de gour ligt waarschijnlijk te hoog om ooit nog actief te worden. 

Deze gour stond eeuwen lang droog en zag gitzwart. Na "heractivering" is hij op 2 jaar tijd weer prachtig wit geworden.

Toch is het zaaltje er al veel op vooruitgegaan, vooral doordat de meeste graffiti al eerder zijn verwijderd. Wat foto’s gemaakt, en dan aan het werk: het schoonspuiten van de wand tussen de ketting en de Baignoire. Deze was al gedeeltelijk door Annette en mij gedaan. Er waren maar 2 sproeiers en Frits en Annette sproeiden urenlang de roetwanden proper, terwijl ik continu water aanbracht met een tonnetje van 5 liter, en nu en dan een foto maakte.

Weer verschijnt vanonder een zwarte roetlaag een mooie druipsteenwand!

Het is onvoorstelbaar welke kleurenpracht en zelfs hagelwitte druipsteen er onder de zwarte roetlaag zit! En gelukkig laat deze zich meestal vrij goed wegspoelen, in een gitzwarte stroom. Het is dan ook een verslavende bezigheid en er was enige overtuiging voor nodig om rond 19 u ’s avonds ermee te stoppen. Want er blijft nog heel veel oppervlakte te doen!


Weer zo een zwarte wand die op een kwartier tijd totaal verandert

Riviertjes van zwart water spoelen omlaag
We gingen terug langs een hoger gelegen gang en die is in feite nog zwarter dan alles eronder. Nog meer werk in het vooruitzicht dus. En we moeten daar dan echt eens met veel meer mensen en materiaal naartoe gaan, anders krijgen we het nooit gedaan.

Op zaterdag 11 maart gaan we terug. Wie wil meehelpen mag het me laten weten! Maar een plantensproeier (5 liter) is wel een must.

Foto's: Paul De Bie en Vincent Gerber

1 opmerking :

  1. Een "jobke" met direct resultaat van je werk geeft veel voldoening ;-)

    BeantwoordenVerwijderen